Friday, October 4, 2013

.sudah langsai

Asslamualaikum w.b.t




Burpppp
Langsai..

apa nak resepi??
ala, koay teow goreng je pun..

yo la yola
tak bagi kang bunuh diri lak, tak pepasal ai yang glemer

Ramuan (pepandai la korang ejas, ai ni masak main campak-campak je)
  • koay teow (ai guna segenggam)
  • tauge (pun segenggam)
  • bawang putih 2 ulas - cincang kasar
  • cabai melaka a.k.a cili padi (ai letak 5 tangkai - kasi pedas baru setap)
  • cili kisar - dua sudu besar dah la
  • kicap pekat - ikut tahap tambi korang nak
  • kicap cair - untuk kasi masin (buleh kurangkan garam)
  • udang, sotong, ayam (ikut suka)
  • telur ayam - 1 sudah
Kekdahnya
  • goreng sikit udang, sotong korang..alih ke tepi jap
  • tumis bawang putih ngan cili api..kasi bau ngan hangit-hangit sikit.. tolak naik ke atas kuali then masuk pulak cili kisar. goreng sampai masak..tak masak korang sakit perut berulang la ke rumah kecik
  • taruk kicap-kicapan..gaul-gaul masuk udang sotong tadi
  • masuk pulak koay teow..
  • gaul-gaul..kalau rasa kering buleh masuk air masak sikit. jangan la sampai banjir, kang jadi koay teow kuah lak
  • masa ni buleh ejas rasa..kalau tawar taruk garam. suka manih taruk gula (ko dah kenapa)
  • tolak koay teow sikit masukkan telur..kocak-kocak biar curdle sikit..then gaul rata..
  • last masuk taugeh.. kalau ada kucai or sayur lain pun buleh letak..tapi jangan overshadow pelakon utama si koay teow tu.
  • gaul-gaul rata pastu tutup api
  • cedok dalam pinggan.. bawak pi dok depan tv, melahap la sambil tengok karoot komedia
senangkan? ai takde letak ayam/ daging/ kucai/ fishcake/ tauhu ke haper.. 
tapi kalu korang nak letak boleh je, tak berdosa pun..

cuma bagi ai, LESS IS MORE. 
banyak sangat bahan akan mengconfusekan deria rasa sajork! 

yang penting...masak dengan penuh kasih sayang dan ikhlas. confirm sedap punyer!!! wahh!! mammabulus berpilosopi gittew!!

kalau nak masak mi goreng, bahan-bahan dan kekdah dia sama jer.. 
cuma kucai tu ganti ngan sawi dan ofkos la koay teow ganti dgn mi kuning. hohohohoh...keji tak??

No comments:

Post a Comment